Over ons/ geschiedenis van De Boterhoeve

Camiel Willem en zijn vrouw Adronie Schollier waren de eerste bewoners en uitbaters van het landbouwbedrijf ‘De Boterhoeve’. Tot nog toe werd het bedrijf telkens overgenomen door een zoon, ondertussen de vierde generatie.

Camiel Willem, geboren te Aartrijke (°26/08/1887) en zijn vrouw Adronie Schollier geboren te Snellegem (°13/10/1889), zijn gehuwd op 7 april 1920. Zij kregen 7 kinderen: Maria, Martha, Clara, Paula, Julia, René en André.

Ze werden officieel ingeschreven in de gemeente Woumen in de Jonkershovestraat 282 (later veranderd naar Woumenstraat 5, Houthulst) op 23 november 1920. Aangezien hun eerste kind, Maria, echter op 2 juli 1920 geboren werd in Woumen, kunnen we aannemen dat ze hier al eerder waren.

Kort na de oorlog moest Camiel hoogstwaarschijnlijk nog de “wacht” in Duitsland houden om te vermijden dat de oorlog zou herbeginnen. Ook hier was alles verwoest door de oorlog en werd de inschrijving dus pas later in orde gebracht. Alles moest heropgebouwd worden en de velden lagen bezaaid met bomputten. Camiel was gelukkig een echte specialist met zijn boerenpaarden en heeft die putten zo één voor één dichtgemaakt.

Velen hadden hun bedenkingen bij het feit dat Camiel en Adronie hier wilden boeren. Er was veel werk en ze hadden immers nog geen kinderen die konden helpen. Camiel wist wat hij deed en kwam doelbewust naar hier. Hij vond de bodem hier zeer rijk in vergelijking met die waar hij opgegroeid was.

Al het landwerk werd in die tijd nog met het paard gedaan. Gewassen zoals aardappelen, bieten, tarwe, enz moesten handmatig geraapt of verwerkt worden. Ook de koeien werden met de hand gemolken. Camiel is gestart met twee paarden, deze had hij mee bij aankomst. Hij kocht enkele melkkoeien aan en Adronie begon boter te maken, die ze verkocht op de markt in Diksmuide en thuis op de hoeve.

 

Ook het kapelletje is ontstaan in hun tijd. Dit ontstond doordat Paula Willem (°11/08/ 1924), het 4e kind van Camiel en Adronie, ernstig ziek werd door hersenvliesontsteking. Haar moeder bad toen tot God en beloofde dat als haar kind zou genezen, ze een kapel zouden bouwen. En zo ontstond “ons kapelletje”, als dank voor de genezing van Paula. Paula was rond 5 jarige leeftijd toen ze ziek was. Het kapelletje staat hier dus ruim 90 jaar. Paula hield er niks aan over, ze is op heden nog steeds bij leven en welzijn!

 

 

Opvolger op het bedrijf was René Willem (°25/04/1927), gehuwd met Maria Arickx  (°1/05/1934) op 25 november 1953. Zij kregen 2 kinderen: André en Agnes. Zij startten in 1953 op het bedrijf en hadden ongeveer een 15 tal melkkoeien. In de hele periode dat René boerde werd er nooit melk aan de melkerij geleverd. Alles werd zelf verwerkt.

Naast melkkoeien waren er toen ook zeugen (25 tal), vleesvarkens, schapen (15-tal ooien) en aantal vleeskoeien. De eerste 10 jaar werd het werk op het veld met de boerenpaarden verricht. In 1963 werd de eerste tractor aangekocht, een Massey Ferguson met 35 pk. Ook werd in diezelfde tijd een melkmachine aangekocht. Dit was een Melotte met 3 melkpotten. Dit was een enorme vooruitgang.

René zijn hobby was om zaken te maken uit hout. Veel planken en balken hebben door zijn handigheid een tweede leven gekregen onder de vorm van ramen en deuren.

 

Na René nam zijn zoon André het roer over. André Willem (°21/07/1954) gehuwd met Rika Geldof (°2/02/1958) op 20 september 1980. Zij kregen vijf kinderen: Tim, Nele, Lien, Els en Bram. André begon na zijn legerdienst direct mee te helpen op de boerderij. In 1979 stapte hij officieel in het bedrijf. Omstreeks die tijd werd ook een deel van de melk voor het eerst aan de zuivelfabriek geleverd.

Vanaf 1973 werd de veestapel uitgebreid van een een 20-tal koeien naar +/- 50 melkkoeien. De melkveestal werd doorheen de jaren meermaals geoptimaliseerd en uitgebreid. De gevel werd echter telkens hergebruikt om het uitzicht en de authenticiteit te bewaren. De grootste veranderingen vonden plaats in 1994 toen het gebouw veranderd werd van bindstal naar potstal. In 2017 werd de stal nogmaals veranderd, nu naar ingestrooide ligboxen. De huidige stal werd afgelopen jaar (2020) nog uitgebreid om het melkvee (70 -tal koeien) de nodige ruimte te bieden

De varkens, schapen en vleeskoeien werden in de loop der jaren stopgezet. Verder lopen er enkele opfokpaarden rond op het bedrijf, een enorme liefhebberij en passie van André.

André en Rika zetten mee hun schouders onder de opstart van de “boerenmarkten” in Diksmuide in 1981. Via dit korte-keten project vonden de ambachtelijke en verse zuivelproducten van ons bedrijf meteen een weg naar de verbruiker. Ook de thuisverkoop in het winkeltje nam gestadig toe. Heel wat consumenten weten immers de kwaliteit en de versheid van onze producten te appreciëren.

Rika combineerde het bedrijf en gezinsleven jarenlang met haar job als leerkracht in het lager onderwijs te Woumen. In 2000 stopte ze hiermee en volgde ze de opleiding tot herboriste en kruidenverwerker om haar passie voor kruiden stevig te onderbouwen. Sindsdien heeft het bedrijf ook een resem natuurproducten in het gamma.

 

Recent, namelijk op 15 september 2020, werd het bedrijf overgenomen door Bram Willem (°28/09/1992). Hij is gehuwd met Jolien Boedt (°02/08/1995) op 6 juli 2019. Sinds 2017 waren zij reeds gestart met ijs maken. Ook hier werd het assortiment steeds verder verfijnd en uitgebreid, gaande van schepijs en frisco’s tot ijsbuches en feestelijke ijstaarten, dit alles ambachtelijk gemaakt met de verse room en melk van ons bedrijf.

Met de helpende hand en het advies van de vorige generaties zijn we klaar om het bedrijf verder met zijn tijd te laten evolueren. We zijn trots en hebben heel veel zin in de toekomst. Landbouwer zijn is iets waar we beiden mee opgegroeid zijn en is een droom die nu werkelijkheid is.